torstai 27. elokuuta 2015

27.8.2015

a) Hae tietoa blogiisi (oppikirjasta/internetistä) yksikköprosessista neutralointi ja liuotus
Mitä neutraloinnilla tarkoitetaan? Mitä aineita tarvitaan neutralointiin. Missä neutralointia sovelletaan teollisuudessa? Mitä liuotus tarkoittaa? Mitkä tekijät ja aineiden ominaisuudet vaikuttavat liuotukseen ja liukenemiseen?Labrahommia harj.1

 https://fi.wikipedia.org/wiki/Neutraloituminen

Neutraloituminen on ilmiö, joka tapahtuu kun happo ja emäs kumoavat toisensa.

Neutraloidessa hapanta prosessivettä, jota syntyy kun savukaasuja pestään vedellä, käytetään kalkkikivijauhetta (CaCO3) ja/tai sammutettua kalkkia (Ca(OH)2).

Märässä rikinpoistomenetelmässä syntynyttä prosessivettä neutraloidaan yleensä sammutetulla kalkilla.

Neutralointi voi myös tapahtua kahdessa eri vaiheessa. Ensiksi lisätään kalsiumkarbonaattia, jonka seurauksena jäteveden pH nousee 0,5:stä 1,5:een. Toisessa vaiheessa lisätään (Ca(OH)2)-liuosta ja pH nousee 10,5:n ja 11:n välille. Samalla happamat komponentit saostuvat, jotka sidotaan suurimmiksi hiutaleiksi flokkulantin avulla. Suuret hiutaleet saostuvat pohjalle, josta ne pumpataan lietesiiloon.






https://fi.wikipedia.org/wiki/Liukeneminen

Liukeneminen on tapahtuma, jossa liukeneva aine sekoittuu liuottimeen siten, että syntyy liuos.
Kun kiinteä aine liukenee nesteeseen, sen kiderakenne hajoaa erillisisiksi ioneiksi, atomeiksi tai molekyyleiksi. Jos liukeneva aine on neste tai kaasu, liuos muodostuu, jos sen molekyylit sopivat yhteen liottimen molekyylien kanssa. Liukenemisen lopputulos, liuenneen aineen määrä tasa­paino­n vallitessa eli aineen liukoisuus, riippuu ilmiöön liittyvistä termo­dynaamisista energioista kuten liukenemis­lämmöstä sekä entropian muutoksesta liukenemisessa, mutta liukeneminen itsessään on kineettinen prosessi. Ylipäänsä liuoksen vapaan energian on oltava negatiivinen, jotta liukenemista nettomääräisesti tapahtuisi. Nämä energiat taas riippuvat siitä, millä tavoin erilaiset liukenevassa aineessa ja liuottimessa esiintyvät kemialliset sidostyypit vuoro­vaikuttavat toistensa kanssa.