torstai 27. elokuuta 2015

27.8.2015

a) Hae tietoa blogiisi (oppikirjasta/internetistä) yksikköprosessista neutralointi ja liuotus
Mitä neutraloinnilla tarkoitetaan? Mitä aineita tarvitaan neutralointiin. Missä neutralointia sovelletaan teollisuudessa? Mitä liuotus tarkoittaa? Mitkä tekijät ja aineiden ominaisuudet vaikuttavat liuotukseen ja liukenemiseen?Labrahommia harj.1

 https://fi.wikipedia.org/wiki/Neutraloituminen

Neutraloituminen on ilmiö, joka tapahtuu kun happo ja emäs kumoavat toisensa.

Neutraloidessa hapanta prosessivettä, jota syntyy kun savukaasuja pestään vedellä, käytetään kalkkikivijauhetta (CaCO3) ja/tai sammutettua kalkkia (Ca(OH)2).

Märässä rikinpoistomenetelmässä syntynyttä prosessivettä neutraloidaan yleensä sammutetulla kalkilla.

Neutralointi voi myös tapahtua kahdessa eri vaiheessa. Ensiksi lisätään kalsiumkarbonaattia, jonka seurauksena jäteveden pH nousee 0,5:stä 1,5:een. Toisessa vaiheessa lisätään (Ca(OH)2)-liuosta ja pH nousee 10,5:n ja 11:n välille. Samalla happamat komponentit saostuvat, jotka sidotaan suurimmiksi hiutaleiksi flokkulantin avulla. Suuret hiutaleet saostuvat pohjalle, josta ne pumpataan lietesiiloon.






https://fi.wikipedia.org/wiki/Liukeneminen

Liukeneminen on tapahtuma, jossa liukeneva aine sekoittuu liuottimeen siten, että syntyy liuos.
Kun kiinteä aine liukenee nesteeseen, sen kiderakenne hajoaa erillisisiksi ioneiksi, atomeiksi tai molekyyleiksi. Jos liukeneva aine on neste tai kaasu, liuos muodostuu, jos sen molekyylit sopivat yhteen liottimen molekyylien kanssa. Liukenemisen lopputulos, liuenneen aineen määrä tasa­paino­n vallitessa eli aineen liukoisuus, riippuu ilmiöön liittyvistä termo­dynaamisista energioista kuten liukenemis­lämmöstä sekä entropian muutoksesta liukenemisessa, mutta liukeneminen itsessään on kineettinen prosessi. Ylipäänsä liuoksen vapaan energian on oltava negatiivinen, jotta liukenemista nettomääräisesti tapahtuisi. Nämä energiat taas riippuvat siitä, millä tavoin erilaiset liukenevassa aineessa ja liuottimessa esiintyvät kemialliset sidostyypit vuoro­vaikuttavat toistensa kanssa.


maanantai 17. elokuuta 2015

Ammattialan kuvaus 17.8.2015

kopioitu koulun sivulta
Prosessiteollisuuden perustutkinto sisältää biotekniikan, paperiteollisuuden ja kemiantekniikan sekä saha- ja levyteollisuuden osaamisalueet. Näillä aloilla luonnonvaroja, esim. puuta, raakaöljyä ja mineraaleja jalostetaan ensin hyödynnettäviksi raaka-aineiksi ja edelleen eriasteisiksi jatkojalosteiksi ja lopputuotteiksi korkean teknologian avulla. Alojen tuotanto on monipuolista ja pitkälle automatisoitua. Tuotteiden käyttömahdollisuudet ovat laajat, ja asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen tärkeää. Tuotteita valmistetaan sekä suoraan kuluttajille että raaka-aineeksi muulle teollisuudelle.
Bioteknisen teollisuuden tuotteita ovat panimo- ja diagnostiikkatuotteet, entsyymit, terveysvaikutteiset ja peruselintarvikkeet, biomateriaalit sekä biolääkkeet. Paperiteollisuuden päätuotteita ovat erilaiset paperit, kartongit, sellut sekä niiden jalosteet kuten pakkaukset ja pehmopaperit. Kemianteollisuudessa suurimpia tuoteryhmiä ovat öljyjalosteet, teollisuuskemikaalit, lannoitteet, maalit, lakat, väripigmentit, lääkkeet, muoviraaka-aineet, pesu- ja puhdistusaineet sekä tekokuidut. Saha- ja levyteollisuuden tuotteita ovat erilaiset sahatut ja höylätyt tuotteet, vaneri- ja lastulevyt sekä rakennusteollisuuden komponentit ja pitkälle jalostetut sisustustuotteet. Näiden prosessiteollisuuden eri alojen tuotteiden lisäksi toimintaa on laaja-alaisesti myös metallin jalostuksen tuotannossa sekä vesi- ja voimalaitoksissa. Kasvavana alana on bioenergian tuotanto eri muodoissaan.
Suomalaiset yritykset kansainvälistyvät ja toimivat entistä vahvemmin myös Suomen ulkopuolella. Osaamisen ja koulutuksen merkitys yritysten ja yhteiskunnan strategisena menestystekijänä kasvaa edelleen. Tulevaisuus syntyy osaamisen ja raaka- aineiden hyödyntämisen tuloksekkaasta ja innovatiivisesta yhdistämisestä. Korkeatasoinen ammattiosaaminen on perusedellytys myös sille, että Suomessa voidaan kilpailukykyisesti valmistaa ja kehittää uusia tuotteita sekä teknologioita.
Prosessiteollisuus tarvitsee tuotantotehtäviin monitaitoisia ja osaavia ihmisiä. Työtehtävät sisältävät prosessien ja niihin liittyvien laitteiden ohjausta, valvontaa ja hoitoa. Tehtäviin kuuluu lisäksi prosessin käytön- ja laadunvalvontaa, häiriötapausten selvittämistä sekä käynnissäpitotöitä.
Työn tekemisen lähtökohtana prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittaneelta edellytetään hyvää perusosaamista, jonka pohjana ovat hyvät luonnontieteiden ja tekniikan perustiedot.
Prosessiteollisuuden tuotantotehtävissä kokeneelta ammattiosaajalta edellytetään:
  • kokonaisvaltaista toiminnan ja prosessien ymmärtämistä
  • asiakkaiden tarpeiden ja prosessien tuntemusta
  • kykyä toimia ryhmässä ja tehdä yhteistyötä
  • valmiuksia oman työn kehittämiseen
  • riittävää kielitaitoa ja liiketaloudellista ymmärrystä
  • turvallisuus- ja ympäristöasioiden hallintaa
  • työelämän tuntemusta.



Osaaminen varmistaa laadukkaan ja tarpeita vastaavan tuotteen valmistamisen asiakkaalle ja kuluttajalle.